european public holiday startpage

Kaart van Denemarken


Inwoners: 5.4 Miljoen
Opp. in mijl²: 16.600
Hoofdstad: Kopenhagen
Map Weather Information Traffic

Denemarken


Denemarken

Het koninkrijk Denemarken ligt in Noordwest-Europa en vormt een onderdeel van ScandinaviŽ. Het heeft een oppervlakte van 43.077 km≤, met een kustlijn van 7500 km. Het land telt ongeveer 5,5 miljoen inwoners. Het schiereiland Jutland is het grootst. Daarnaast zijn er 474 eilanden waarvan er ongeveer 100 bewoond zijn. De westkust van Jutland bestaat uit lange, brede stranden, de oostkust is een fjordenkust. Het land is laag gelegen met een afwisselend landschap. Het hoogste punt is de Ejer BavnehÝj op de Jutlandse heuvelrug (172 meter). Het laagste punt is de Lammefjord, -7 meter onder zeeniveau. De langste rivier is de GadenŚ, 160 km lang.

Denemarken heeft een gematigd zeeklimaat, sterk beÔnvloed door de temperatuur van het Noordzeewater. Februari is de koudste maand met een gemiddelde temperatuur van 0įC. De zomers kenmerken zich door veel zonneschijn. In de warmste maand juli is de temperatuur gemiddeld tussen de 15 en 16,5įC. Er valt ongeveer 600 mm neerslag per jaar. De droogste periode valt tussen eind april en begin juni. Als de wind 's winters uit het oosten waait, kan het zeer koud worden, tot -31įC, 's zomers kan de temperatuur door diezelfde oostenwind oplopen tot meer dan 35įC. De wind waait echter vaak uit het westen. Door de vele depressies stormt het aan de westkust gemiddeld meer dan 50 keer per jaar.

Ooit was Denemarken een dicht bebost land. Op dit moment bestaat ongeveer 11% van het landoppervlak uit bos. De wildstand in Denemarken is dan ook sterk teruggelopen. De eland, oeros en zelfs wilde zwijnen komen er niet meer voor.

Het koninkrijk Denemarken is sinds 1849 een parlementaire democratie. Daardoor is de macht van het staatshoofd (koning of koningin) beperkt. De uitvoerende macht is in handen van het parlement en de ministerraad (Statsraadet). Er worden drie talen gesproken: het Groenlands, het Deens en het FaerŲrsk. De grootste steden zijn Kopenhagen met 1,4 miljoen inwoners, Ňrhus (265.000), Odense (173.000) en Aalborg (155.000). Denemarken behoort tot de tien rijkste en economisch hoogst ontwikkelde landen van de wereld.

Van het landoppervlak wordt tweederde gebruikt voor de landbouw. Belangrijke producten zijn aardappelen, suikerbieten en koolzaad. De graanopbrengst loopt terug en wordt vooral gebruikt voor het produceren van veevoer of als grondstof voor bierbrouwerijen als Tuborg en Carlsberg. In toenemende mate worden de landbouwgronden gebruikt voor toeristische activiteiten. Opbrengsten uit de bosbouw betreft vooral de export van kerstbomen. Hiervan is Denemarken 's werelds grootste exporteur. Denemarken behoort ook tot de grootste visserijlanden van Europa.

Tussen 1966 en 1986 werden 20 grote bruggen gebouwd. De grootste brug is die over de StorstrÝm tussen Falster en Seeland (3211 m), en is daarmee een van de langste van Europa. In 1997 werd een 20 km lange brug-tunnelverbinding geopend voor het trein- en autoverkeer tussen de eilanden Funen en Seeland.

De FaeroŽreilanden en Groenland

De FaeroŽreilanden ten noorden van Groot-BrittaniŽ behoren ook tot Denemarken. De bevolking van de FaeroŽr stammen voor een groot deel af van Vikingen. Er zijn 17 eilanden, waarvan 16 bewoond, met een oppervlakte van 1399 km2 en 50.000 inwoners. Het klimaat heeft milde winters, koele zomers, vaak bewolkt of mistig en zeer winderig. De Slaettaratindur is met 882 meter het hoogste punt. De FaeroŽr leven van de visverwerking en de scheepsbouw. De landbouw bestaat uit melk, aardappelen, groenten, schapen, zalm en andere vissoorten. Ook Groenland, 's werelds grootste eiland waarvan 84% bedekt is met ijs, behoort tot Denemarken. Het heeft een oppervlakte van 2.175.600 km≤, waarvan 341.700 km≤ ijsvrij is. Het hoogste punt is de Gunnbjorn van 3700 meter. De officiŽle naam van Groenland is Kalaallit Nunaat. De hoofdstad heet Nuuk (GodthŚb). Er wordt Deens, Engels en Groenlands (oost-Inuits) gesproken. Het aantal inwoners bedraagt 56.309 en het land heeft sinds 1979 een zelfstandig bestuur. Men leeft er van visverwerking (met name garnalen), pelzen, scheepsbouw (kleine schepen), groenten, schapen, rendieren, visserij.

Reis links Denemarken
Hotel Sites Denemarken
Huis/app. Denemarken
Campings Denemarken
Meer kaarten & route planners Denemarken

© Copyright 2018 Yke Veraart, Van Der Merschlaan 64 3705 TJ Zeist The Netherlands E-mail: contact<at>ycarta<dot>com
Worldtrotter - EuroTrotter - Africatrotter - Americatrotter - AustraliaTrotter - AsiaTrotter - Metyo - AveDia
Google
 
Webdesign by RETO