european public holiday startpage

Kaart van Groot brittanniŽ


Inwoners: 60.0 Miljoen
Opp. in mijl²: 94.500
Hoofdstad: London
Map Weather Information Traffic

Groot brittanniŽ


Bezoek Groot BrittanniŽ

Het Verenigd Koninkrijk van Groot-BrittanniŽ heeft een oppervlakte van 244.110 km≤. Het bestaat uit de landen Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland, met in totaal 60 miljoen inwoners. Tevens zijn er flink wat kleine eilanden, zoals de Hebriden ten westen van Schotland, de Scilly-eilanden in het Kanaal en de Shetland-eilanden in de Noordzee. Het heeft een milt zeeklimaat met vier duidelijke seizoenen en warme, natte winters en koele, natte zomers.

Engeland is beroemd om z'n glooiende heuvels en vruchtbare akkers, Wales en Schotland zijn wild en bergachtig en Noord-Ierland is voornamelijk plat en moerassig. De hoogste berg, de Ben Nevis (1343 m.) staat in Schotland. De Severn is met 354 km. de langste rivier en stroomt op de grens van Engeland en Wales.

Elk land heeft zijn eigen cultuur. Schotland en Wales hebben een eigen parlement en Schotland heeft een eigen kerk en bankbiljetten en kent een eigen rechts- en onderwijssysteem. De regering van de 4 landen zit in Londen. Het Koninklijk Huis wordt gevormd door de Windsors, met Elizabeth II als koningin.

In de periode 1750-1900 was Engeland de bakermat van de IndustriŽle Revolutie. Het handwerk thuis werd vervangen door grootschalige machinale productie in fabrieken. Dit had grote sociale gevolgen. Er ontstonden nieuwe steden die zo goedkoop mogelijk werden gebouwd. De industriesteden zijn er nog steeds, maar de fabrieken staan leeg omdat de productie in andere delen van de wereld meer winst oplevert.

De hoofdstad Londen is een van de belangrijkste centra voor handel en financiŽn van de wereld en er wonen ongeveer 8 miljoen mensen. Sinds de zestiger jaren wonen er veel immigranten die vanuit de Britse koloniŽn en uit de Aziatische landen zijn gekomen. Beroemde historische bouwwerken zoals de Tower Bridge, Buckingham Palace en de Parlementsgebouwen zijn toeristische attracties.

Zuidoost Engeland is vlak en vruchtbaar en levert het grootste deel van de landbouwproducten van het Verenigd Koninkrijk. De belangrijkste industrieŽn liggen in het midden van Engeland en rondom de mijnstreek in het Penninisch Gebergte. In het westen en noorden is het land vochtig en heuvelachtig en wordt het gebruikt als grasland voor de dieren. In de ruige, dunbevolkte Schotse Hooglanden zwerven edelherten en schapen over de heuvels en vind je nog adelaars. Groot-BrittanniŽ heeft de grootste energiebronnen (gas, olie) van de Europese Unie

Een traditioneel 'English breakfast' bestaat uit thee, toast, gebakken eieren, bacon en worstjes. Tot de bekende Britse specialiteiten behoren verder: rosbief met Yorkshire pudding, shepherd's pie en scones, die rond theetijd geserveerd worden met room en jam. Andere favorieten zijn kippers (gezouten en gerookte haring of zalm) en kidney pie. Ook typisch Engels zijn de fish & chips-tentjes. Engelse thee, Engels bier en Schotse whisky zijn wereldberoemd.

Reis links Groot brittanniŽ
Hotel Sites Groot brittanniŽ
Huis/app. Groot brittanniŽ
Campings Groot brittanniŽ
Meer kaarten & route planners Groot brittanniŽ

© Copyright 2018 Yke Veraart, Van Der Merschlaan 64 3705 TJ Zeist The Netherlands E-mail: contact<at>ycarta<dot>com
Worldtrotter - EuroTrotter - Africatrotter - Americatrotter - AustraliaTrotter - AsiaTrotter - Metyo - AveDia
Google
 
Webdesign by RETO