european public holiday startpage

Kaart van ItaliŽ


Inwoners: 57.8 Miljoen
Opp. in mijl²: 116.3000
Hoofdstad: Rome
Map Weather Information Traffic

ItaliŽ


Een bezoek aan ItaliŽ

ItaliŽ is een laarsvormig schiereiland tussen de Middellandse Zee en de Adriatische Zee. SiciliŽ, SardiniŽ en ongeveer 70 kleine eilanden horen hierbij, zodat ItaliŽ een totale oppervlakte heeft van 301.268 km≤. Het land telt 58 miljoen inwoners. Het grootste deel van het schiereiland is bergachtig. De Alpen vormen een grote boog langs de noordelijke grens. Hier bevinden zich de vier grote Italiaanse meren. De Appenijnen strekken zich bijna over de gehele lengte van ItaliŽ uit. Tussen deze twee grote bergketens ligt de Povlakte, een plat vruchtbaar gebied, bevloeid door de rivier de Po. Hier ligt de vruchtbaarste landbouwgrond van ItaliŽ en bevinden zich de belangrijkste industrieŽn, waaronder de autofabrieken in Turijn en de modehuizen van Milaan. Zuid-ItaliŽ heeft een droge rotsachtige bodem met minder akkerbouw en industrie. De bevolking is daar ook beduidend armer. De enige actieve vulkanen op het Europese vasteland bevinden zich in ItaliŽ, dit zijn onder andere de Etna en de Vesuvius. Het gematigd droge klimaat zorgt voor zachte winters en warme zomers.

Binnen ItaliŽ liggen twee andere landen: San Marino en Vaticaanstad (het kleinste land ter wereld) in Rome. In Vaticaanstad woont de Paus, het hoofd van de rooms-katholieke kerk.

Rome, de hoofdstad van ItaliŽ, is meer dan 2500 jaar oud. Het Colloseum, waar ooit de gladiatorenspelen werden gehouden, het forum en het Sint Pietersplein zijn de grootste trekpleisters. Van de beeldhouwkunst en schilderwerken uit de 15e eeuw kennen we Michelangelo. Hij was beroemd in Rome. De hoofdstad telt nu ruim 2,5 miljoen inwoners.

In de 14e eeuw groeiden de steden met rijke industrie en handel uit tot onafhankelijke stadsstaten. Zo waren VenetiŽ en Florence het middelpunt van vernieuwing en overheersten de Italiaanse ideeŽn en stijlen in heel Europa. Nog altijd zijn deze steden zeer de moeite van een bezoek waard. Elk jaar komen er 50 miljoen toeristen naar ItaliŽ om de antieke ruÔnes, historische steden en musea te bezoeken en natuurlijk om van de zon te genieten.

In het zachte klimaat verbouwen de boeren grote hoeveelheden tarwe, citrusvruchten, olijven en druiven. ItaliŽ is de grootste olijfolie- en wijnproducent ter wereld. De landbouwproducten vind je in de traditionele Italiaanse gerechten terug. Van de tarwe wordt pasta en pizza gemaakt en de olijfolie is de basis voor vele sausen. De Italiaanse wijnen kennen we onder de namen als Chianti en Soave. Ook zijn de Italianen bekend om de vele heerlijke soorten ijs. Overal door ItaliŽ vind je ijssalons of karretjes met ijsverkopers.

Op Internet is veel over de Italiaanse geschiedenis terug te vinden. Daarnaast zijn er natuurlijk ook veel toeristische sites te vinden met informatie over accommodatie en evenementen.

Reis links ItaliŽ
Hotel Sites ItaliŽ
Huis/app. ItaliŽ
Campings ItaliŽ
Meer kaarten & route planners ItaliŽ

© Copyright 2018 Yke Veraart, Van Der Merschlaan 64 3705 TJ Zeist The Netherlands E-mail: contact<at>ycarta<dot>com
Worldtrotter - EuroTrotter - Africatrotter - Americatrotter - AustraliaTrotter - AsiaTrotter - Metyo - AveDia
Google
 
Webdesign by RETO