european public holiday startpage

Kaart van Zwitserland


Inwoners: 7.2 Miljoen
Opp. in mijl²: 15.900
Hoofdstad: Bern
Map Weather Information Traffic

Zwitserland


Bezoek aan Zwitserland

Zwitserland heeft een oppervlakte van 41.287 km≤ en telt ongeveer 6.750.000 inwoners. Het is een bondsstaat in Midden-Europa, en kent vier hoofdtalen: Duits, Frans, Italiaans en Raeto-Romaans. Het merendeel van de bevolking is tweetalig. De Duitstaligen spreken bovendien ook nog SchwyzerdŁtsch, een variant van het Duits en zeer moeilijk te verstaan.

Het is een vredig land dat zich sinds 1814 in geen enkele oorlog heeft gemengd. Dit heeft mensen over de hele wereld aangetrokken om geld op een Zwitserse bankrekening te storten, waardoor Zwitserland nu een vooraanstaand financieel centrum is.

Het landschap wordt voornamelijk ingenomen door de Alpen, een hooggebergte dat zich uitstrekt van het zuidwesten naar het noordoosten. Ongeveer honderd bergtoppen zijn rond de 4000 meter hoog en worden bedekt door gletsjers en eeuwige sneeuw. Daarnaast is er het Juragebergte in het noordwesten. Het Mittelland is een heuvelachtig gebied tussen de Jura en de Alpen in. Hier liggen de meeste grote steden en vind je de meeste landbouwgronden.

Vele rivieren zoals de Rijn, de RhŰne, de Aare en de Ticino, doorkruisen Zwitserland. Alle Alpenrivieren stromen door grote meren, zoals het Meer van GenŤve, het Bodenmeer en het Lago Maggiore. Zwitserland telt meer dan 1000 watervallen en ongeveer 1600 meren. Bij Schaffhausen ligt de grootste waterval van Europa.

Er komt in Zwitserland een grote verscheidenheid aan klimaattypen voor. Van poolklimaat-achtig in het hooggebergte boven de sneeuwgrens, tot bijna subtropisch in de zuidelijke alpendalen. Over het algemeen heeft Zwitserland een overgangsklimaat, van zee- naar landklimaat. De vorm van het landschap is van grote invloed op het klimaat. Men kan zelfs stellen dat elk stukje Zwitserland zijn eigen klimaat heeft.

Sinds 1848 is Zwitserland een republiek. Het is een democratische bondsstaat en bestaat sinds 1976 uit 23 kantons en 3 halfkantons. De kantons hebben een eigen regering en parlement, de Kantonsrat", een eigen grondwet en een eigen rechtspraak. De leden hiervan worden direct voor vier jaar gekozen. Algemeen stemrecht vanaf 18 jaar bestaat in Zwitserland pas sinds 1991. Het actieve en passieve vrouwenkiesrecht werd pas in 1971 op federaal niveau ingevoerd. De bijna 3000 gemeenten spelen een belangrijke rol in de Zwitserse democratie. Op veel terreinen beslist de gemeente; bij verschil van mening komt de kantonregering in actie.

Al vanaf de 16e eeuw staat Zwitserland bekend om zijn horloge- en klokkenindustrie en later de daarmee samenhangende vervaardiging van meet- en regelapparatuur. Daarnaast exporteert het land landbouwwerktuigen, locomotieven, vliegtuigonderdelen, drukpersen en dieselmotoren.

Zwitserland is vooral een veeteeltland. Zuivel-, melk- en chocoladeproducten zijn een belangrijk exportproduct. Bekende kazen zijn de gruyŤre en de emmentaler. De Zwitserse landbouw produceert vooral suikerbieten, voedergewassen, granen, groenten, appels en peren. De grootste wijnstreken liggen in het Franstalige gebied van Zwitserland. 25% van het land is bedekt met bos. Het hout gebruikt men voor huizenbouw en als energieproduct.

Zwitserland is door zijn ligging zowel voor personenvervoer als voor goederenvervoer een belangrijk doorgangsland. Belangrijk voor een goede doorstroming van het verkeer zijn de vele tunnels. Waaronder de Sint Gotthardtunnel, die met 16 km de langste verkeerstunnel ter wereld is. Beroemd is ook het spoorwegnet: de mooiste spoorbaantjes van Europa zijn hier te vinden.

Reis links Zwitserland
Hotel Sites Zwitserland
Huis/app. Zwitserland
Campings Zwitserland
Meer kaarten & route planners Zwitserland

© Copyright 2018 Yke Veraart, Van Der Merschlaan 64 3705 TJ Zeist The Netherlands E-mail: contact<at>ycarta<dot>com
Worldtrotter - EuroTrotter - Africatrotter - Americatrotter - AustraliaTrotter - AsiaTrotter - Metyo - AveDia
Google
 
Webdesign by RETO